4kleuren_logo

Materialen

Spaanplaat

Spaanplaat is een uitermate geschikt materiaal als toepassing voor verhoogde vloeren. De kern van het paneel bestaat uit een 38 mm zware persing spaanplaat (680-720 kg/m³) en voldoet aan de emissie klasse E1 (hoogste klasse!). PBS verwerkt alleen de beste kwaliteit spaanplaat in zijn product.

De spanplaatplaten hebben standaard rechte boorden en een fijn, geschuurd oppervlak. Bij de start van de productie wordt de toplaag en afwerking aan de onderzijde verlijmd. Deze gaan onder een hoge drukpers zodat de verlijming optimaal is. Vervolgens worden de kanten taps gezaagd en de kantenband verlijmd. De kantenband beschermd het spaanplaat en sluit tevens de toplaag aan de zijkanten op.

Hieronder overzichtelijk wat de specificaties zijn van het type spaanplaat wat wij toepassen.

Dichtheid 680-720 kg/m³
Buigsterkte 14 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 2600 N/mm²
Treksterkte 0,35 N/mm²
Formaldehydeklasse Klasse E1
Formaldehydegehalte ≤ 8 mg/100g
Brandreactie Klasse Cfl-s1
Geluidsabsorptie 0,10 α
Thermische geleidbaarheid 0,13 W/m.K
Sterkte – rek 7,8 N/mm²
Sterkte – druk 11,9 N/mm²
Sterkte – buiging 11,7 N/mm²
Sterkte – paneelschuifsterkte 6 N/mm²
Sterkte – rolschuifsterkte 1,7 N/mm²

Spaanplaat leent zich perfect tot toepassingen in ruimtes waar hoge eisen worden gesteld aan de doorbuigingsweerstand van een vloer. Het spaanplaat dat PBS toepast heeft namelijk een zeer hoge elasticiteitsmodulus van wel 2600 N/mm². Dit betekent dat na zware statische of dynamische lasten het paneel nog steeds terugkomt in zijn oorspronkelijke vorm. Herkenbaar zijn de grove spaanders die tijdens het zagen zichtbaar worden bij het afval. Dit zijn de grove beuken spaanders die in het midden van het paneel zijn verdeeld en welke als het ware werken als een bladveer. Dit zorgt mede voor een extra hoge veerwerking en sterkte bij belasting. Andere in de markt verkrijgbare houten panelen hebben deze hoge elasticiteitsmodulus niet door het ontbreken van de grove spaanders. Zodoende moet de concurrentie het paneel met fijne spaanders in een hogere persing uitleveren.