Skip to content

Schone lucht en energiebesparing met innovatief verhoogd vloersysteem

In samenwerking met Goflow heeft PBS Verhoogde vloeren een innovatieve verhoogde vloer voor klaslokalen ontwikkeld. De geperforeerde tegel geproduceerd door PBS, zorgt mede voor een verticaal ventilatiesysteem, wat weer bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat. Dit heeft tevens een positieve invloed op de leerprestaties en lijdt tot minder ziekteverzuim. Bovendien is er een reductie van de blootstelling aan aerosolen bij de leerlingen van gemiddeld 97%. Het zorgen voor frisse lucht is een basismaatregel in de strijd tegen het verspreiden van het coronavirus. 
 
Naast het koelen, verwarmen en ventileren, wordt het energieverbruik gemeten. De resultaten zijn spectaculair te noemen. Zo zijn de CO2 waarden beduidend lager en het energieverbruik geeft een gemiddelde besparing van 75%!

 

Bob van den Steenhoven, directeur-bestuurder van de Herenwegschool in Wassenaar, koos voor het Goflow-systeem. “Onderwijs is topsport. Ik vind dat je als goede werkgever de optimale omgeving moet creëren voor de medewerkers en natuurlijk de leerlingen. De oude CO2-waarde in het lokaal lag boven de 1800, nu is dat 500 á 600.” Leerkracht Marit Leemans merkte direct resultaat: “Bedompte lokalen is een veelgehoorde klacht. Voorheen had ik veel meer hoofdpijn. Rond het middaguur moest ik de ramen echt openzetten voor een beetje frisse lucht. Nu is die frisse-luchtbeleving er de hele dag.”
 
Wat begin dit jaar is begonnen met een eerste kennismaking heeft binnen korte tijd geleid tot de succesvolle aanpak van meerdere scholen en de volgende staan al weer ingepland.